Terug naar Blog
foto-blog

Zwanger! Wat nu??

Gepubliceerd op 18 augustus 2020 11:34

Blog Jacqueline Steenbeek – Baby Glimpse Prenataal Echocentrum

Je ziet een plusje verschijnen op je zwangerschapstest! Is het echt waar? Ben ik zwanger?? Er raast van alles door je heen.. een klein wondertje is op komst. Wat moet ik allemaal regelen? Wanneer gaan we het onze familie en vrienden vertellen?

Als je erachter komt dat je zwanger bent, kan dit allerlei emoties veroorzaken. Was je al een tijdje bezig om zwanger te raken? Dan zal je een gat in de lucht springen. Gebruikte je een anticonceptiemiddel, dan kan het nogal voor veel schrik zorgen. Of je zwangerschap nu wel of niet gepland en/of gewenst is. De komende periode zal een flinke verandering veroorzaken in je huidige leven.

Ervan uitgaande in deze blog dat je samen met je partner probeerde zwanger te worden en je nu vol blijdschap samen naar de zwangerschapstest zit te staren, wil ik jullie graag wat kleine tips geven, waar je nu aan moet denken in deze eerste periode van je zwangerschap.

Allereerst is het belangrijk om na te gaan of je enkele vitamines dagelijks inneemt. Foliumzuur (vitamine B11) en vitamine D zijn belangrijk vitamines om toe te voegen tot je dagelijkse voedingsstoffen. Foliumzuur is onder andere mede verantwoordelijk voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Bij een te kort aan foliumzuur in je zwangerschap heb je daarom de kans dat er bloedarmoede ontstaat. Door dagelijks foliumzuur in te nemen ( het liefste al vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, tot ten minste 10 weken zwangerschap) verminder je het risico op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte bij je kindje. Ik wil hier graag bij benadrukken dat het alleen het risico verlaagt. Vaak genoeg heb ik (als verloskundige) clienten die onverwachts zwanger raken en daarom beginnen met het innemen van foliumzuur vanaf het moment dat ze weten dat ze zwanger zijn. Vaak krijg ik dan de vraag of dit kwaad kan en of dit gevolgen heeft voor hun zwangerschap. Omdat uit onderzoeken is gebleken dat foliumzuur een voordelig effect heeft in de begin van de zwangerschap, wordt het geadviseerd om het in te nemen. Ben daarom niet ongerust als je bijvoorbeeld later bent gestart met foliumzuur dan wordt geadviseerd.

Vitamine D helpt het lichaam om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van een stevig skelet. Daarom wordt er geadviseerd om 10mg extra vitamine D in te nemen gedurende je gehele zwangerschap.

Als je een positieve zwangerschapstest hebt, ben je vaak rond de 4 a 5 weken zwanger. Je kunt dan al opzoek gaan naar een verloskundige in jouw regio. Vaak word je dan voor een intake gesprek uitgenodigd rond de 8 weken zwangerschap. Je verloskundige gaat allerlei vragen stellen om een volledig dossier op te kunnen stellen. Ze wil o.a. graag van je weten of je al eerder zwanger bent geweest, enkele persoonsgegevens, of je allergieën hebt, of er erfelijke afwijkingen in de familie voorkomen, jouw medische voorgeschiedenis en bijvoorbeeld ook wat de eerste dag van je laatste menstruatie is, zodat er uitgerekend kan worden hoe ver je ongeveer zwanger bent. Naast dat ze al deze informatie gaat verzamelen, zal ze ook veel informatie aan je meegeven. De intake zal dus een uitgebreid en informatief gesprek worden.

Natuurlijk kan je na het zien van je positieve zwangerschapstest niet wachten om je kindje ook daadwerkelijk te zien via een echo! Je wil weten of alles goed zit, of dat kleine wezentje zich daar echt aan het ontwikkelen is. Want je merkt er immers nog vrij weinig van. Tenzij je erg misselijk bent en geen hap door je keel krijgt, door alle zwangerschapshormonen (hier meer tips en tricks over in een volgende blog). Vanaf 6 weken zwangerschap (ja, dit is nog erg pril), kan je al via een vroege echo de eerste ontwikkelingen van jullie kindje zien. Echter kan dit verschillen per echo-/verloskundigenpraktijk of ze de vroege echo aanbieden vanaf 6 of 8 weken zwangerschap. Dit is afhankelijk van het echo apparatuur. Bij Baby Glimpse Prenataal Echocentrum werken wij met het beste en nieuwste echoapparaat. Dit helpt ons om al vanaf 6 weken zwangerschap het kindje te kunnen zien via de echo. Het kind is dan nog erg klein ( we hebben het dan over nog geen cm), maar ondanks deze ‘grootte’ kun je het hartje vanaf deze periode zien kloppen. Het begin van nieuw leven! Prachtig!

Als je vanaf 6 weken zwangerschap een echo wil laten maken, dan kan je hier zelf een afspraak voor maken bij o.a. Baby Glimpse. Dit kan je doen door een afspraak online in te plannen via www.prenataalechocentrum.nl. Je verloskundige zal je daarnaast verwijzen voor het laten maken de termijnecho bij de echoscopische uit jouw regio. Deze echo zal plaatsvinden tussen de 10-12 weken zwangerschap, waarbij ze jullie kindje op zullen meten om de uitgerekende datum te berekenen. Deze echo wordt vergoedt door je zorgverzekering.

Andere punten die belangrijk zijn om te regelen in het eerste trimester van je zwangerschap is het regelen van kraamzorg. Probeer al op tijd contact op te nemen met een kraambureau uit jouw regio. Als verloskundige en eigenaresse van Baby Glimpse heb ik een prettige ervaring met Kraamzorg Naviva. Naviva is het grootste kraambureau van Nederland. Zij werken met gediplomeerder en erg fijne kraamverzorgsters die een grote steun zullen zijn voor jou en je gezin tijdens je kraamperiode. Daarnaast is het ook belangrijk om de erkenning te regelen voor de 24 weken zwangerschap, mocht je niet getrouwd zijn met je partner. Dit kan je doen door en afspraak te maken bij jouw gemeente.

En wanneer ga je het nu vertellen tegen je familie en vrienden? Ik merk vanuit de praktijk dat dit nogal verschilt per persoon. Sommige vinden het fijn om het nieuws direct te delen na de positieve zwangerschapstest. Andere kiezen ervoor om de eerste periode (wat vaak de meest spannende periode is) af te wachten, alvorens het te vertellen. Ik ben van mening dat je het vooral moet gaan vertellen, wanneer het voor jou goed voelt. Ikzelf koos ervoor om het bij 6 weken tegen mijn familie te vertellen. Ik vond het fijn om mijn blijdschap meteen te kunnen delen. Mocht er toch wat zijn, dan vind ik het ook juist fijn om mijn onzekerheden of emoties ook juist te kunnen delen. De ontwikkeling van 2 cellen, tot een wezentje met alles erop en eraan, is nogal een avontuur. Het is daarom niet gek dat er af en toe een kleine misstap wordt gemaakt, waardoor een zwangerschap helaas kan eindigen in een miskraam. In de eerste 12 weken gebeurd er daarom zoveel in je baarmoeder. Als deze periode is verstreken en de placenta zijn functie heeft ingezet vanaf 12 weken, zijn de kansen dat de zwangerschap eindigt in een miskraam aanzienlijk afgenomen. Het is daarom aan jouzelf de keus wat fijn voor je voelt wanneer je het gaat delen met je dierbaren.

Hopelijk vind je het net zo leuk om deze blog te lezen als dat ik het met jullie wil delen. Vergeet niet van je zwangerschap te genieten (zolang je je goed voelt), want deze periode vliegt voorbij! Tot de volgende blog.

Liefs x

Jacqueline Steenbeek

Verloskundige en eigenaresse van Baby Glimpse Prenataal Echocentrum

Mama van Julia