Sport jij tijdens je zwangerschap?
Je bent zwanger. Je energie wordt uit je lichaam gezogen. Om 20:00u heb je het gevoel dat het al middennacht is. Je bent met een regelmatig misselijk en moet soms zelfs overgeven. Aan een rondje hardlopen moet je niet denken!
Je bent zeker niet de enige die zich zo kan voelen tijdens je zwangerschap. Je hormonen beïnvloeden en sturen de hele groei van je kindje. Door deze hormonen vinden er ontzettend veel veranderingen plaats in je lichaam. Hier kan iedere zwangere weer net anders op reageren. Zo kan de ene zwangere zich vol energie voelen en geen kwaaltjes hebben en de andere heeft weer heel de dag last van misselijkheid etc. (Deze verschillen in beleving van kwaaltjes, zegt echter niks over hoe je zwangerschap verloopt. Het zegt meer over hoe jouw lichaam op de hormonen reageert.)
Ook verschillen deze energie levels/ misselijkheid per fase in je zwangerschap. In het eerste trimester van je zwangerschap vindt de ontwikkeling van het embryo plaats. Van 2 eicellen naar een volledig klein mensje met alle organen, bloedsomloop en start aanleg hersenen etc. Je kan je voorstellen dat deze ontwikkeling alleen kan plaatsvinden onder invloed van een hoge energielevel. Grotendeels van je energielevel zal dus met name naar deze ontwikkelingen gaan. Je bent daarom in het eerste trimester meer vermoeid. Vanaf het tweede trimester (rond 13/14 weken zwangerschap) gaan de meeste zwangeren weer meer energie krijgen. De basis van de foetus is gelegd en de ontwikkelingen gaan nu wat geleidelijker verlopen.
Heb jij altijd gesport voor je zwangerschap? En voel jij je in het eerste trimester, net als veel zwangeren, zoals hierboven beschreven. Dan kan het zijn dat je het sporten flink hebt verminderd of zelfs even bent gestopt. Toch is het belangrijk om in beweging te blijven tijdens je zwangerschap. Ook in het eerste trimester, wanneer je even geen energie meer hebt!
Natuurlijk is het belangrijk om altijd naar je lichaam te luisteren. Het heeft geen zin om een halve marathon te lopen, wanneer je geen eten binnen kunt houden van de misselijkheid en in de middag een dutje moet doen van vermoeidheid. Ga tijdens zulke momenten niet hardlopen of een flinke cardio-oefening doen, maar ga een stukje wandelen buiten in de natuur!
- De natuur zal een positief effect hebben op jouw gezondheid en daarom ook op de ontwikkeling van je kind.
- De wandeling/beweging zorgt voor een nieuwe aanmaak van energie, gaat misselijkheid tegen en ondersteund de ontwikkelingen in de zwangerschap.
Mocht je weinig tot geen last hebben van kwaaltjes, dan is het zeker raadzaam om te blijven/te gaan sporten in je zwangerschap! Ook wanneer je voor je zwangerschap niet echt aan een sport deed. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor de effecten op je zwangerschappen en de ontwikkeling van je kind!
Wat voor effect heeft het als je stopt met/niet sport(en) tijdens je zwangerschap?
Veel zwangeren stoppen met sporten zodra ze zwanger zijn. Dit kan zijn omdat ze dus laag in hun energielevels zitten, zwangerschapsklachten ervaren of omdat ze niet weten hoe ze op een ‘veilige’ manier kunnen sporten. Vrouwen die voor hun zwangerschap niet sportte, gaan dit vaak ook niet in hun zwangerschap oppakken.
Uit onderzoek is gebleken dat wanneer een zwangere niet sport in haar zwangerschap, dit kan bijdrage aan de ontwikkeling van bepaalde aandoeningen zoals:
- Zwangerschaps hypertensie (hoge bloeddruk)
- Zwaarlijvigheid bij de moeder en later bij het kind
- Zwangerschapsdiabetes
- Dyspneu (benauwdheid)
- Pre-eclampsie
Waarom is sporten zo belangrijk?
Het is bewezen dat regelmatig sporten tijdens je zwangerschap, positieve effecten heeft op de moeder, zwangerschap en het kind.
Voor de zwangere zelf heeft regelmatig sporten als effect:
- Verbeterde vasculaire functie (verbeterde bloedflow door de bloedvaten)
- Beperkte gewichtstoename in de zwangerschap
- Minder last van spierkrampen
- Minder last van vocht vasthouden
- Minder last van stemmingswisselingen
- Minder kans op zwangerschapsdiabetes
- Minder kans op zwangerschapshypertensie
- Minder kans op een post partum depressie
In beweging zijn/blijven tijdens je zwangerschap heeft ook zeker invloed op de ontwikkeling van je kind. Hoe ‘gezonder’ en beter jij je ontwikkelt door je zwangerschap, hoe positiever de programmering van je kind zal zijn. (Over programmering later meer).
Als een moeder regelmatig beweegt heeft een kind:
- Minder kans op het ontwikkelen van overgewicht/obesitas (op latere leeftijd)
- Een verbeterde stress tolerantie!!! (Ik denk dat dit in de huidige maatschappij onmisbaar is)
- Verbeterde motorische ontwikkeling
En dan hebben we het nog niet eens gehad over het effect op de zwangerschapsuitkomst! Het sporten in de je zwangerschap heeft een positief effect op je zwangerschapsuitkomst:
- Zo verhoogt het het risico op een natuurlijke vaginale bevalling.
- Het verhoogt de kans op een vlotte bevalling.
- Het verlaagt het risico op vroeggeboorte (prematuur).
Kortom, genoeg reden om vanaf vandaag aan de slag te gaan. Luister naar je lichaam. Maak in ieder geval iedere dag een wandeling in de natuur en waar mogelijk, trek je hardloop schoenen aan, ga zwemmen, fietsen, volg de body pump of Pilates les! Beweeg ze ;)
Jacqueline Steenbeek
Verloskundige, Hormoontherapeut i.o. Founder Baby Glimpse. Moeder van twee prachtige kinderen.