Terug naar Blog
foto_blog_Schisis

Schisis / hazenlip

Gepubliceerd op 25 november 2021 10:23

Vandaag staat er een echo gepland! Weer je kindje kunnen zien bewegen. Hoe groot zal hij/zij nu zijn? De ene zwangere gaat met veel enthousiasme naar de echo. De ander gaat met veel zenuwen; is alles wel goed?


Hoe voel jij je als je naar een echo gaat?

Iedere echo is en blijft spannend! Als alles goed is, gaan de meesten genieten van dit mooie moment. Wat kun je tegenwoordig allemaal zien op een echo? Niet alleen of je kindje 2 armen en 2 benen heeft. Ook kunnen alle organen, hersenen, vruchtwater, navelstreng, placenta etc etc worden gecontroleerd. Zo ook kan een schisis (in de volksmond hazenlip genoemd) al in een vroeg stadium worden gezien.

Wat is een schisis?

Een schisis is een aangeboren afwijking van de bovenlip, kaak en/of gehemelte. Er zit hier dan een gat of een spleet. Er zijn verschillende gradaties bekend. Het kan zijn dat er 1 opening in de lip zit, maar het kan ook zijn dat het door loopt tot aan het gehemelte, neus en kaak, of dat het aan twee kanten in de lip en/of gehemelte open is. Het komt tegenwoordig voor bij 1 a 2 op de 1000 kinderen.

Hoe ontstaat een schisis?

Bij de start van de ontwikkeling van een baby, heeft ieder embryo 2 spleten (links en rechts) vanuit de lip naar het gehemelte en de kaak. Normaal gesproken groeien de delen vanzelf naar elkaar toe, versmelten ze en sluit dus het gehemelte, kaak en de lip.

De lip en de bovenkaak sluit zich normaliter tussen de 2 en 6 weken zwangerschap. Van 8 tot 12 weken zal ook het gehemelte zich helemaal gaan sluiten. Als dit proces dus niet volledig plaatsvindt, dan ontstaat er een schisis. Een Schisis ontstaat dus tijdens de ontwikkeling van een kind in de eerste 3 maanden van een zwangerschap.

Vanaf 3 maanden is het dus mogelijk om een schisis middels een echo waar te nemen.

Oorzaak Schisis

De exacte oorzaak van een schisis is nog onbekend. Een schisis kan namelijk spontaan ontstaan, het kan ook erfelijk zijn of het kan ontstaan door een chromosoomafwijking. Erfelijkheid speelt vaak een belangrijke rol, er bestaat dan een foutje (mutatie) in het DNA van de ouders die wordt doorgegeven. Dit in combinatie met factoren van buitenaf, vergroot de kans op een kindje met een schisis. Factoren van buitenaf zijn bijvoorbeeld; roken, voedingstekorten (denk aan Foliumzuur, wat helpt bij het sluiten van het gehemelte en lip), infecties en medicijngebruik in het eerste trimester van de zwangerschap.

Het voorkomen van een kindje met een schisis lukt niet. Zoals hierboven beschreven, is erfelijkheid vaak de belangrijkste oorzaak. Wel kun je zelf rekening houden met invloeden van buitenaf, om het risico op een kindje met schisis zoveel mogelijk te verkleinen. Heb je een zwangerschapswens of ben je net zwanger? Stop dan met roken, eet gevarieerd en gezond en neem extra foliumzuur in. Gebruik je medicatie en heb je een zwangerschapswens? Bespreek dit dan met jouw behandelend arts, om er zeker van te zijn dat je medicatie gebruikt mag worden tijdens je zwangerschap.


Liefs,

Jacqueline Steenbeek

Verloskundige, echoscopist, eigenaar Baby Glimpse, mama van Julia en Dean