Last van je hormonen? #$^$%&
Je gaat op de weegschaal staan… 6 kilo zwaarder!! En je bent net 15 weken onderweg. ’s Avonds is het feestje van je beste vriendin. Je wil graag nog je favoriete broek aantrekken, maar met verschillende jumps krijg je alsnog je broek niet aan. Dan maar die wijde jurk aan voor het feestje. Opgedoft en wel kom je beneden. Je vriend kijkt je van top tot teen aan, wat heb je nu toch aangetrokken. Met een flinke sneer roep je boos: “Houd je mond! Ik pas helemaal niks meer!!”
Wie kent dit niet? De flinke onverwachtse woede uitbarstingen naar je partner. Je partner weet soms niet meer wat hij wel en niet tegen je kan zeggen en je herkent je eigen gemoedstoestand soms niet meer terug. Ook ikzelf had hier af en toe last van in de zwangerschap.
Door alle hormonen die door je lichaam gieren, kan je plotseling veranderen van heel blij, naar ontzettend emotioneel, geïrriteerd of zelfs boos in nog geen 10 seconden tijd. Vaak kan je zelf ook niet aangeven waar die plotselinge emotie vandaan komt. Er kan wat voorvallen, waardoor je heftiger kan reageren, maar het kan ook door een hele kleine verandering in je dagelijkse leven gebeuren. Heeft iemand je favoriete stuk chocolade opgegeten? Dan kan het zomaar zijn dat je in huilen uitbarst! Zwangere vrouwen zijn daarom soms niet helemaal te volgen.
Zulke enorme emotionele uitingen zijn niet bij iedere zwangere vanzelfsprekend. Sommige zijn juist hun hele zwangerschap ontzettend vrolijk, ze leven op een grote roze wolk. Andere kunnen niet wachten tot de negen maanden voorbij zijn.
Waar komen deze emoties precies vandaan? En hoe kun je ze onder controle krijgen? Kun je ze überhaupt onder controle krijgen?
De stemmingswisselingen en emoties die je als zwangere kan ervaren worden voornamelijk getriggerd door de enorme verandering aan hormonen in je lichaam. Vooral de hormonen hCG, oestrogeen en progesteron zijn de voornaamste boosdoeners. hCG heeft als belangrijkste doel de zwangerschap intact houden. Zonder hCG houdt de zwangerschap sowieso geen stand. Dit hormoon zet namelijk vet om in energie, die weer gebruikt wordt om de groei van het kindje te stimuleren, het beschermt het kindje zo, dat het niet wordt afgestoten door je lichaam. Ondanks dat dit hormoon onmisbaar is, zorgt het ook voor heel veel kwaaltjes. Zo kan hCG ervoor zorgen dat je ontzettend misselijk bent, hoofdpijn hebt, moe bent en zo fel kan reageren op een kleine verandering of gebeurtenis. Omdat hCG zo belangrijk is in het eerste trimester van de zwangerschap, is in deze periode dit hormoon het meeste aanwezig. Vanzelfsprekend is dat je daarom vooral in het begin van je zwangerschap deze klachten kan hebben.
Ook oestrogeen en progesteron zijn twee onmisbare hormonen in je zwangerschap die beide een enorme verantwoordelijkheid hebben voor de ontwikkeling van je kindje en de veranderingen van je lichaam tijdens de zwangerschap. Enerzijds is het dus belangrijk dat deze hormonen door je lichaam gieren, anderzijds hebben ze helaas ook enkele bijwerkingen. Ook deze hormonen kunnen er namelijk voor zorgen dat je last kan krijgen van plotselinge stemmingswisselingen.
Vooral progesteron heeft nog een paar vervelende bijwerkingen, zoals vermoeidheid, brandend maagzuur, verlaging van je bloeddruk waardoor je duizelig kan zijn. En daarnaast niet te vergeten de zwangerschapsdementie!
Niet alleen de hormonen zelf zijn dus de oorzaak van deze bekende stemmingswisselingen in de zwangerschap. Ook de klachten die voort kunnen komen uit een zwangerschap (misselijkheid, vermoeid en niet te vergeten de bekende bekkenklachten) zullen allemaal hun steentje bijdragen dat je net iets heftiger en emotioneler kan reageren op een situatie.
Kun je deze emoties/ stemmingswisselingen nu eigenlijk onder controle krijgen? Belangrijk is dat je allereerst probeert de kleine kwaaltjes van je zwangerschap onder controle te krijgen. Ben je ontzettend druk met je werk of erg gestresst. Probeer dan wat meer rust te nemen. Geef het aan op je werk dat de werkdruk te zwaar is, of dat je aangepast werk zou willen. Ben je in de ochtend vooral misselijk, zorg dan dat je direct iets probeert te eten, voordat je met je ochtendritueel begint en begin eventueel later met werken. Let er ook op dat je continue kleine beetjes eet, verdeeld over de hele dag, in plaats van 3 grote maaltijden per dag. Begin je last te krijgen van je bekken, ga dan op tijd naar een bekkenspecialist en let op je houding. Door je dagelijkse activiteiten aan te passen en de klachten aan te pakken, waar je wat grip op kunt krijgen, zul je meer controle krijgen over je gemoedstoestand. Zoek afleiding en ga bijvoorbeeld shoppen, als dat een fijne uitlaatklep voor je is! Helaas zijn de stemmingswisselingen dus niet helemaal te bestrijden. De hormonen die een grote invloed hierop hebben, zijn eenmaal van groot belang voor de zwangerschap. Echter reageert ieder persoon anders op deze hormonen. De een heeft meer klachten en last van stemmingswisselingen/emoties dan een andere zwangere. Terwijl ze allebei een gezonde zwangerschap doormaken. Dus mannen, mocht je dit lezen.. neem het je vrouw niet te kwalijk! Het hoort er helaas bij dat ze ineens uit haar slof schiet! Maar gelukkig is het tijdelijk! EN gebeurt het allemaal voor een goed doel.. jullie kindje!
Laat me weten of jullie het leuk en nuttig vonden om deze blog te lezen. Hebben jullie suggesties voor een eventuele volgende blog? Laat dan even een reactie achter hieronder! Onwijs bedankt alvast en een fijne en gezonde zwangerschap gewenst.
Liefs x
Jacqueline Steenbeek
Mama van Julia, Verloskundige & Eigenaresse Baby Glimpse Prenataal Echocentrum